Update over afgelopen periode
Na enige stilte weer een, nu wat uitgebreidere, update van de ChristenUnie Moerdijk.
Na een aantal weken genoten te hebben van geen politieke beslommeringen was het al weer snel september en de vergaderingen dienden zich weer aan. Daarnaast starten ook weer de voorbereidingen voor de verkiezingen op 21 maart 2018. Het verkiezingsprogramma moest worden geschreven, kandidaten voor de lijst, campagneleider en ga zo maar door. Dit moet allemaal gebeuren naast het gewone raads- en commissie werk en de andere bijeenkomsten. Wij klagen niet maar soms denk je wel eens, hoe kom ik door alle stukken heen. Gelukkig na bijna 8 jaar weet je als fractie wat belangrijk is en wat niet. Het werk blijft boeiend en we weten dat we Gezegend worden door onze Hemelse Vader. Nu nog even een korte terugblik op de laatste raadsvergaderingen:
Op 14 september 2017 was het de eerste vergadering na het zomer reces. Tijdens die vergadering werd een nieuwe wethouder geïnstalleerd, daarnaast een nieuw lid van de rekenkamer en een aantal nieuwe burgerleden. Een vrolijk begin dus van deze vergadering. Het belangrijkste agendapunt die avond was de vaststelling van het verbeterplan bedrijfsvoering. In een eerdere vergadering was gebleken dat er nogal wat schortte en dat er nog behoorlijk wat te verbeteren was, ik verwijs naar mijn eerdere verslag. Omdat de raad een controlerende taak heeft konden wij niet niet stemmen met het raadsvoorstel en hebben toen een amendement ingediend welke door de gehele raad werd gedragen. Het kwam erop neer dat de raad kennis nam van het verbeterplan en dat de raad periodiek op de hoogte zou worden gehouden over de voortgang. Het is een ambitieus plan waarbij de doorlooptijd kort is. Voor de komende verkiezingen zullen de aandachtspunten worden opgelost. Daarnaast is de zienswijze geformuleerd over het plaatsen van de windmolens langs de A16 en is het groenbeheerplan vastgesteld. De stukken zijn voor een ieder te raadplegen op de website van de gemeente.
Begin november 2017 stond de volgende raadsvergadering gepland. ook hier begonnen we met de installatie van een nieuw raadslid en een aantal burgerleden. Hierna kwam er een discussie over het besluit waar de windmolens langs de A 16 eventueel zullen komen. Voor ons als fractie was dit besluit reden om overleg te plegen met onze collega in de provinciale staten, de heer Hermen Vreugdenhil, die op 3 november 2018 op werk bezoek kwam en waarbij wij de laatste informatie konden uitwisselen. Besluit is nog niet definitief en er vinden nog gesprekken plaats met de gedeputeerde. Wordt in ieder geval vervolgd. Hierna werden een aantal hamerstukken behandeld die zonder opmerkingen werden aangenomen. De stukken die besproken werden waren: de vaststelling van het gewijzigde bestemmingplan Markt-Doelstraat te Zevenbergen. Onze fractie heeft hier tegen gestemd omdat wij de gehele ontwikkeling niet zien zitten en destijds ook tegen hebben gestemd samen met de SP en Moerdijk Lokaal. Het gewijzigd bestemmingplan Noordelijke Randweg te Zevenbergen is wel vastgesteld en dit unaniem.
Ook het gewijzigde bestemmingplan Kadedijk 120 te Fijnaart kon de instemming van de raad verkrijgen. Het raadsvoorstel om de bezorgdienst reisdocumenten tegen een laag tarief te gaan verzorgen stuitte bij onze fractie op zeer grote weerstand. Ook de VVD fractie (coalitie) kon zich niet vinden in het voorstel. Samen dienden we een amendement in en deze werd bij meerderheid aangenomen zodat het voorstel moest worden aangepast. De beide andere coalitie partijen CDA en Onafhankelijk Moerdijk stemden voor en de overige fracties tegen. Het belangrijkste onderwerp die avond was de vaststelling van de begroting 2018 en de meerjarenbegroting 2019 - 2022. In het presidium was afgesproken dat er geen algemene beschouwingen zouden worden gehouden maar alleen opmerkingen, aanbevelingen en eventuele wijzigingen. Vanaf de zijde van alle fractie werd aan deze afspraak gehouden en de vergadering had een positieve houding en zou de begroting goedkeuren was onze inschatting.
Financieel staan we er als gemeente er goed voor en alle aangedragen voorstellen waren op de één of andere manier verwerkt in deze begroting. Na een lange toelichting vanuit het college, in onze ogen nog een leer punt voor de nieuwe wethouder, werd de begroting unaniem aangenomen. Ondanks de eerdere afspraken was het toch nog een lang vergadering geworden die overigens in goede sfeer verliep.