Reactie op coalitie programma 2018-2022 Gemeenteraad 31 mei 2018

Bert Schreudersdonderdag 31 mei 2018 21:18

Voorzitter,

Een bekende slogan en of muziek tune luidt: Herinnert u zich deze nog?  En dan volgde vaak een gouwe ouwe. U zult wel denken wat heeft dit te maken met het onderliggende agendapunt?  Nou in de ogen van de ChristenUnie veel en dan denk ik terug aan 4 jaar geleden toen we ook als partij volkomen genegeerd werden bij de coalitiebesprekingen ondanks harde toezeggingen. En voorzitter, dat is nu weer het geval. Na een eerste gesprek met de informateur Schoneveld dat als verkennend zou worden beschouwd, anders had onze fractie nooit ingestemd omdat we 4 jaar geleden afgesproken hadden om een informateur extern te vragen, bleek toen al dat de afspraken niet na waren gekomen. Er werd advies uitgebracht over een mogelijke coalitie en ook had er al een aanvullend gesprek plaatsgevonden met 2 fracties genoemd in het rapport van de informateur, geheel tegen de gemaakte afspraak in. Na de presentatie van zijn bevindingen en de reacties van meerdere fracties werd al spoedig geconcludeerd dat een 2e informateur nodig was. Deze werd gevonden en zij heeft, na gesprekken met alle fracties, het advies gegeven om te komen tot een 4 partijen coalitie OM, VVD, CDA en PvdA, waar de ChristenUnie zich in kon vinden met daarbij 4 full time wethouders. Helaas hier ging OM dwars liggen want zij zagen hun 2e wethouder aan hun neus voorbij gaan en blokkeerde zodoende deze coalitie al bij voorbaat zonder dat er inhoudelijk gesproken is. Heel bijzonder overigens omdat OM altijd aangaf dat alle opties bespreekbaar waren. Maar na nu blijkt alleen opties waarbij zij 2 wethouders konden leveren. Dit was hun uitgangspunt en hiervoor moest alles wijken. Op initiatief van de ChristenUnie heeft er op 30 april 2018 een gesprek plaatsgevonden waarbij alle fracties aanwezig waren. Dit gesprek werd door iedereen constructief en positief ervaren. Besloten werd toen om een 3e informateur te vragen die e.e.a. vlot moest trekken. Harde afspraken hierover gemaakt, maar nog net niet dezelfde avond alweer geschonden door de huidige coalitie partijen. Elke fractie kon namen aanleveren en daar bleef het dan ook bij. Blijkbaar is er achter de schermen overleg geweest en zijn deze 3 partijen al met een informateur om tafel gegaan. O ja, ik vergeet nog een klein detail: de overige fracties werden ook nog even per mail ingelicht dat er een nieuwe informateur was benoemd. Hoezo afspraken? Nee hoor de huidige coalitie vond het beter om politiek te bedrijven op een manier waar de ChristenUnie afstand van neemt. Invulling van wethouders is belangrijker dan de verkiezingsuitslag respecteren. Overigens bij die bewuste vergadering waren 3 van de te benoemen wethouders aanwezig, dus zij waren op de hoogte van de gemaakte afspraken.

Hierna zijn de beoogde coalitie partijen aan de slag gegaan en hebben een coalitie akkoord gesloten. Ook de niet coalitie partijen mochten zaken aandragen, maar wij stelden ons op het standpunt dat wij eerst het concept programma ter inzage zouden krijgen. Helaas dit werd geweigerd waarna wij dus geen zaken wilden aandragen. Overigens was ook dit weer op het laatste moment. Donderdag laat voor Pinksteren kregen wij het verzoek en dinsdag daarop uiterlijk aanleveren. Met andere woorden, ga maar aan de slag in het pinksterweekend, wij als coalitie houden vakantie.

Na ondertekening van het coalitie akkoord was er nog wel een mogelijkheid voor een toelichting op 28 mei, de avond waarop de meeste fracties hun vergadering hielden. Deze avond was al lang bekend binnen de organisatie, dus ook dit was geen mogelijkheid omdat vandaag het programma wordt gepresenteerd.

Terug kijkend op dit proces kan de fractie van de ChristenUnie niet anders concluderen, dat een partij die verloren heeft bij de laatste verkiezingen en de laatste 4 jaar niet als stabiel te boek heeft gestaan, er zelfs nog een halve wethouder erbij krijgt. Hoe kan je dit met droge ogen uitleggen aan de kiezers en de overige inwoners van onze Gemeente. Nou dit is niet zo moeilijk denken wij en dan ik maak de overstap naar het voorliggende coalitieprogramma. Dit gelezen te hebben en de partij programma’s ernaast gelegd hebbende, constateren wij dat de VVD en het CDA prominent aanwezig zijn en vele zaken vanuit hun programma’s hebben kunnen inbrengen terwijl OM er in onze ogen karig vanaf komt. Hieruit heeft onze fractie de conclusie getrokken dat OM met hun beperkte inbreng akkoord is gegaan onder de eis van 2 wethouders. Anders kunnen we dit niet staven. Gelukkig hoeven wij dit niet uit te leggen aan de inwoners van onze Gemeente, dit is een taak voor de coalitie.

Ten slotte voorzitter, u begrijpt aan mijn betoog dat de ChristenUnie zeer teleurgesteld is in de gang van zaken en het wederom niet nakomen van de gemaakte afspraken.

Nog 1 opmerking willen wij hierover kwijt. Zoals ik al eerder opmerkte waren er van de  4 voorgedragen wethouders er drie aanwezig bij de vergadering van 30 april jl. en die waren dus op de hoogte van deze afspraken en hebben hiermee ingestemd. Het blijft voor ons een duidelijk dat hier integer handelen in het geding is. Is nu niet aan de orde maar dit speelt wel mee of de ChristenUnie hun benoeming zal steunen. Gezien het voorgaande kunnen wij hier niet achter staan.

De coalitie heeft de afgelopen weken veelvoudig en doelbewust het woord "ambitie" laten vallen. Naast het slechte proces, is voor ons ook dit weinig concrete programma een teleurstelling. De coalitie heeft dit in elkaar gezet, waarbij niet-coalitiepartijen, burgers, bedrijven, verenigingen en stichtingen geen inspraak hebben gehad. Daarom zullen we het voor kennisgeving aannemen en zal de komende periode de houding van de coalitiepartijen richting ambitieuze voorstellen van niet-coalitiepartijen beslissend zijn in de manier waarop we met dit akkoord zullen omgaan. In dit coalitie akkoord staan een aantal zaken die ook onze fractie heeft opgenomen in haar verkiezingsprogramma. Wij zullen zeker niet en dat bent u inmiddels van onze fractie wel gewend, aan de zijlijn gaan staan maar zullen constructief en positief blijven meedenken. Tenslotte kan de kiezer en onze inwoners er ook niets aan doen dat het zo gelopen is zoals het gelopen is. Zij mogen zeker niet de dupe hiervan worden.

Dank u wel voor uw aandacht.

Bert Schreuders

Fractievoorzitter

ChristenUnie Moerdijk

 

« Terug